FAQ

Generelt om plantemylk

 

Smager hjemmelavet plantemylk som færdiglavet plantedrik jeg køber?

Det er vigtigt at vide, at færdiglavede plantedrikkes utrolige evne til at smage og skumme fantastisk i vidt omfang er et resultat af kunstige tilsætningstoffer (fx olie, sukker, smagsforstærkere samt andre E-numre og konserveringsmidler). 

Når man laver sin egen plantemylk er selve formålet, at den er 100% naturlig, at man selv har fuldstændig kontrol over hvad man indtager, og at man dermed kan styre udenom de tilsætningsstoffer der gør, at færdiglavede (UHT-behandlede) plantedrikke på karton kategoriseres som ’ultra-forarbejdede’.

Det betyder samtidigt, at hjemmelavet plantemylk smager 100 % naturligt. 

Dvs. at hvis man udelukkende anvender én primær ingrediens (fx havre) i sin hjemmelavede plantemylk, så vil den også smage herefter – eksempelvis af ren havre.

Selve formålet med Nordic Mylk er derfor, at hjælpe mennesker til ikke bare at lave friske, sundere, billigere og mere bæredygtig plantemylk – men især at lave lækrere plantemylk ved selv at sammensætte og tilsætte naturlige smagsnuancer der smager bedre end færdiglavede plantedrikke og med lige netop de personlige smagsnuancer man selv foretrækker.

Den allerstørste fornøjelse ved hjemmelavet plantemylk er, at se den som en kreativ mulighed – ligesom når man laver juice, smoothie eller milkshake – for at udvikle og lave sine egne personlige favoritter!

Kan hjemmelavet plantemylk skumme, fx som 'Barista' plantedrik på karton?

Ja, det kan man! Men den der ofte får plantedrik på karton til at skumme er tilsat olie og sukker. Så hvis man fx laver hjemmelavet plantemylk med havre, så vil det ikke skumme særligt godt til barista-kaffe.

Hvis man vil lave sin egen rigtigt godt skummende plantemylk, så er det især soyabønner der er gode at bruge! Hjemmelavet soyamylk kan skummes virkeligt godt op og fx bruges når man vil lave cappuccino eller latte art.

Og hvis man gerne vil tilføje lidt flere nuancer og soyamylk-smagen mere spændende, så kan man uden problemer blande andre ingredienser i fx vanilje, sirup eller dadler.

Husk, at når du laver soyamylk, så skal du bruge PlanteMalkerens varme program, som koger ingredienserne (programmet tager 20 min.) imens de findeles og filtreres. Man skal altid bruge det varme program når man laver plantemylk af bælgfrugter, som skal koges og ikke indtages rå.

Dog kan man ogå sagtens skumme hjemmelavet plantemylk af alle andre former for ingredienser og nødder i det hele taget - det er blot soyabønner som skummer bedst.

Kan jeg gøre konsistensen på min hjemmelavede plantemylk tykkere?

Naturlig plantedrik er ikke tyk og det er typisk et resultat af kunstige fortykningsmidler, der anvendes i kartoner for at få drikken til at virke 'silkeagtig'.

Derfor når du laver hjemmelavet plantemylk, som fx filtreres ved brug af PlanteMalkeren, så vil den være forholdsvist tyndtflydende. Dog er der flere ting man kan gøre, så konsistensen på din hjemmelavede plantemylk bliver tykkere, fx:

  • Øget mængde ingredienser: Lad ingredienserne fylde højere end stregen i filterkurven - endda of til det dobbelte - (hvis du bruger PlanteMalkeren) for at gøre konsistensen og smagen kraftigere.
  • Dobbeltbryg: Først laver du plantemylk én gang og så derefter bruger du plantemylken som 'vand' når du laver plantemylken én gang til. Herved forstærkes smag og konsistens yderligere.
  • Smagsudvikling: Næsten allervigtigst er det at eksperimentere med tilsætningen af yderligere smagsgivende ingredienser (oveni de primære). Du kan fx lave ”kombinationsmylk” med iblanding af fx mandler eller soyabønnerell. lign. som gør plantemylken tykkere i konsistensen.
  • Tilføjelse af smagsnuancer: Der er masser af naturlige smagsnuancer og sødemidler man kan tilføje sin plantemylk, eksempelvis vanilje, dadler, stevia, sirup, honning, (tørrede) frugter osv. 
  • Varm plantemylk: Brug det varme program (hvis du har en PlanteMalker), hvilket tykner konsistensen – men eksempelvis ikke er velegnet til havremælk, da resultatet næsten bliver til havregrød.

Kan man bruge finvalsede havregryn i stedet for grovvalsede til at lave havremylk?

Ja, alle typer af havre kan bruges.

Skal man lægge ingredienser, fx nødder, havre eller bønner i blød på forhånd?

Det er ikke nødvendigt at lægge nødderne i blød, men vi anbefaler det for at få en mere jævn plantemylk.

Kan man bruge kokosmælk eller lignende i stedet for almindeligt vand når man laver plantedrik?

Ja, det kan man fint gøre - det smager godt!

Er det normalt, at plantemylken skiller?

Ja, det er helt normalt. Plantemylk uden tilsætningsstoffer og fyldstoffer skiller naturligt over tid. Bare ryst den inden brug, så er den klar til at blive nydt!

Hvor meget koster det at lave sin egen plantemylk?

Hvis du f.eks. bruger den anbefalede mængde mandler, sparer du ca. 70-90 % i forhold til færdiglavet plantedrik på karton og får samtidig en drik, der er meget rigere på egentlige mandler, da mange færdiglavet plantedrik primært består af vand og tilsætningsstoffer. For ikke at nævne, at du får den resterende plantemasse tilbage, som du kan bruge til alle typer af madlavning.

Hvis du laver havremylk i din PlanteMalker, vil besparelsen være omkring 90 % eller højere. Husk, at du kan bruge en hvilken som helst kombination af nødder, frø, kerner og havre, hvilket giver dig mulighed for at kontrollere prisen på den plantebaserede mylk, du beslutter dig for at lave.

Hvor længe kan hjemmelavet plantemylk holde sig?

Hjemmelavet plantemylk holder sig typisk friskt 5 dage i køleskabet. Du kan tilsætte en knivspids salt når du laver drikken, som giver ekstra friskhed.

 

PlanteMalkeren

 

Hvordan fungerer PlanteMalkeren?

At lave plantemylk med PlanteMalkeren er super nemt og tager kun 5 minutter med den integrede proces.

Se instruktionsvideoen lige her

Varmer PlanteMalkeren plantemylken op? Er den stadig rå?

For at beskytte næringsstofferne i de ingredienser du bruger kan PlanteMalkeren lave kold plantemylk uden opvarmning (3-5 min). Ønskes opvarmet plantemylk kan man vælge et længere program (20 min), som udover at koge ingredienserne (fx hvis du laver rismylk eller soyamylk) også gør konsistensen lidt tykkere/fastere.

PlanteMalkerens varme program er perfekt når du laver plantemylk af bælgfrugter, fx soyabønner, hvorved ingredienserne tilberedes ved kogning i 20 min i 97-100 grader (som er nødvendigt ved anvendelse af bælgfrugter, som ikke indtages rå).

Hvor meget plantedrik laves der i en portion med PlanteMalkeren?

1,2 - 1,5 liter.

Hvad sker der med den overskydende plantemasse efter din plantemylk er færdig?

Brugen af det overskydende plantemasse / pulp - fx havre eller nøddemasse - begrænses kun af din kreativitet! Brug det fx i brødbagning, i din yoghurt blanding, som fodder til kæledyr eller lige hvad du har lyst til!

Er PlanteMalkeren CE-godkendt?

Ja, naturligvis! Alle vores produkter er CE-godkendt.

Hvordan rengør jeg min PlanteMalker?

Når du har brugt PlanteMalkeren, skal du blot skylle indersiden af kanden med vand. Tag filterkurven af, tøm massen over i en beholder til opbevaring, og skyl de rustfrie ståldele på toppen, hvor kniven sidder. Toppen af PlanteMalkeren (betjeningspanelet) må ikke blive vådt, da det kan beskadige motoren og styringsenhed. 

Hvordan bør jeg rengøre filterkurven?

En svamp og vand er normalt tilstrækkeligt, men efter et stykke tid kan filterkurven have brug for en dybere rengøring. Her anbefaler vi et eddike-vandbad. Bare tag 4 kopper vand og tilsæt 4 spsk eddike, og lad det trække natten over.

Min PlanteMalker begynder at blende, stopper og begynder så at blende igen, er det normalt?

Ja, det er det!

PlanteMalkeren har en flertrins findeling og filtreringscyklus for at sikre en korrekt bearbejdning af ingredienserne. Når cyklussen er færdig, bipper PlanteMalkeren og motoren stopper helt.

Hvordan adskiller PlanteMalkeren sig fra en blender med filterpose?

PlanteMalkeren er en komplet integreret maskine der følger en programmeret proces for at lave den bedste plantemylk ved automatisk af findele og separere massen fra plantemylken, så du ikke behøver at gøre det efterfølgende! På mindre end 5 minutter har du en lækker drik, og en plantemasse der er sorteret fra og er klar til at blive brugt, fx i madlavning, bagning eller som morgenmad.

Kan man lave rismylk i PlanteMalkeren?

Ja! Her vælger du blot PlanteMalkeren's varme program, som koger risene mens de findeles og filtreres.

Kan man lave sojadrik i PlanteMalkeren?

Ja! Her vælger du blot PlanteMalkeren's varme program, som koger risene mens de findeles og filtreres. Det er en god ide at sojabønnerne lægges i blød og pilles, før de bruges til at lave plantedrik. 

Kan man bruge frugt i PlanteMalkeren?

Ja. Men det er bedst at bruge tørret frugt i kombination med andre ingredienser såsom nødder, kerner, frø eller lignende. Ellers bliver det  istedet til juice - som du dog også godt kan lave i PlanteMalkeren.